ממש כמו הוויקינגים שפשטו על שטחים נרחבים באירופה בסוף המאה ה-8 ועד המאה ה-11, כך העיצוב הסקנדינבי נכנס בסערה לעולם העיצוב המודרני וכבש את ליבם של מעצבים רבים ברחבי העולם.
בניגוד לברוטליות הוויקינגית העיצוב הסקנדינבי כובש אותנו ברוגע ובשלווה בעזרת תכונות כגון: פשטות מתוחכמת, מינימליזם, קווים נקיים ואלגנטיות עד אין סוף.
מהם עקרונות העיצוב הסקנדינביים?
אם היינו אומרים לכם, שסגנון עיצובי מלפני יותר מ-100 שנה יעניק לבית שלכם לוק מודרני וטרנדי, כנראה הייתם חושבים שהשתגענו.
אך זה בדיוק מה שקורה בכל הקשור לסגנון העיצוב הסקנדינבי.
למרות שמדובר בתנועה עיצובית שהתחילה בתחילת המאה ה-20 וכמעט ולא השתנתה מאז, העיצוב הסקנדינבי מודרני יותר מאי פעם. התנועה שהתחילה במדינות נורדיות כמו דנמרק, נורבגיה, שוודיה ופינלנד – כתוצאה ממזג האוויר המאתגר באזורים אלו והצורך בפתרונות פונקציונליים פשוטים ונוחים – צברה פופולאריות עולמית לאחר מלחמת העולם השנייה, כאשר תערוכות מסביב לעולם הציגו את גישת העיצוב החדשנית והפונקציונלית של האזור.
מעצבים רבים התאהבו בקווים הנקיים, בחומרים הטבעיים ובדגש על אור יום ופונקציונליות שמאפיינים את סגנון העיצוב הזה. והם כמובן לא טועים – השילוב הקסום בין מינימליזם, פונקציונליות, חמימות וחיבור לטבע מוכיח לעולם שהעיצוב הסקנדינבי כאן כדי להישאר.
בואו נעשה היכרות קצת יותר מעמיקה עם כל אחד מהאלמנטים המרכיבים את הסטייל הייחודי הזה:
פונקציונליות ופשטות
המעצבים הסקנדינבים לא מאמינים בעומס – החללים מאווררים, פשוטים ופונקציונליים. ושלושת התכונות האלו אינן באות על חשבון הסטייל והאסתטיקה. במקום זאת, היופי שבפשטות מכתיב את האסתטיקה העיצובית, בלי להתפשר לרגע על הצרכים והנוחות של הדיירים.
חומרים טבעיים
אם אתם אוהבים רהיטים מעץ מצאתם את סגנון העיצוב הנכון עבורכם. בעיצוב הסקנדינבי העץ הוא השחקן המשמעותי ביותר, במיוחד סוגים בהירים של אורן ואשור. העץ כאן הוא לא רק בהיר, אלא בעל קווים קלילים ורכים. חומרים טבעיים נוספים מצטרפים לעץ ועוזרים לו לחזק את התחושה האורגנית – כמו צמר, עור ופשתן.
קווים נקיים וצורות פשוטות
כאמור העיצובים של הרהיטים ושאר חפצי הנוי מתאפיינים בקווים ישרים וחסרי קישוטים, היוצרים אסתטיקה מינימליסטית מרשימה במיוחד. הרגליים של השולחן ושל הכיסאות הן על פי רוב דקיקות במיוחד, עד שלעתים נראה שהרהיט מרחף בחלל.
דגש על אור יום
בישראל שטופת השמש, עם החורף הקליל והמהיר, קשה לדמיין את אור היום כמצרך נדיר, אך בסקנדינביה ובאזורי אקלים דומים לה, אור יום הוא משאב יקר שחשוב לנצל אותו ככל האפשר. לכן ההכנסה של אור יום – כמה שיותר פנימה, מחממת קצת את הקרירות וגם מאפשרת חיבור בין העץ שבפנים לבין הטבע שבחוץ.
פלטת צבעים ניטרלית
ומה עושים כשתמיד, אבל תמיד, מעונן בחוץ והאור דל?
משתמשים בפלטת צבעים בהירה וניטרלית. צבעים אלו ידועים בהיותם מחזירי אור, כך שהחלל מרגיש מואר ומאוורר גם בימים סגריריים. בנוסף, פלטת הצבעים הזאת תומכת באופי הנקי והאלגנטי של העיצוב הסקנדינבי.
טיפים לשילוב העיצוב הסקנדינבי אצלכם בבית
סלון – העיצוב הסקנדינבי פורח במקומות מרווחים ומלאי אור יום – ולכן הסלון הוא מקום אידיאלי לשילוב סגנון זה. נתחיל בהכנסה מקסימלית של אור יום לחלל, נדאג שכלום לא חוסם את החלונות, ונשתמש בווילונות דקים המכניסים אור פנימה.
משם נתקדם לרהיטים – נעדיף להשתמש ברהיטי עץ בעלי קווים וצורות פשוטות: ספה חלקה בצבעים ניטרליים, שולחן קפה ומדפי ספרים מינימליסטיים מעץ בהיר. כדי להעניק חמימות נוספת לחלל, אפשר לשלב טקסטילים רכים יותר, מנורות רצפה ושולחן בעלות גוון חם, או כורסה מפנקת מעור מלאכותי.
אריחים – גם לאריחים שלנו מגיע ליהנות מקסם הסגנון הסקנדינבי. נבחר באריחים גדולים בגוונים ניטרליים כמו לבן, אפור ובז' – בגימורי מט אלגנטיים ומעודנים. כדי להוסיף עומק לאריחים המינימליסטים, אפשר בהחלט להשתמש באריחים המדמים אבן טבעית או אריחים בעלי טקסטורה מעניינת, ומומלץ לשחק עם דפוסים גיאומטריים עדינים, פשוטים וישרים שיוסיפו עניין וטאצ' מודרני.
חדר רחצה – הסקנדינבים מבינים איך כדאי לעצב חדרי רחצה.
אחרי הכול, קשה לחשוב על מאצ' מושלם יותר מהשילוב בין חדרי רחצה לנוחות, ולאסתטיקה חמימה ונקייה.
אז אם גם אתם מעוניינים בחדר רחצה סקנדינבי מפנק התחילו בשימוש בברז בסגנון עיצוב מינימליסטי, אמבטיית free standing ואסלות מרחפות.
את העיצובים של אלמנטים אלו נעדיף לשמור פשוטים ככל האפשר – עם צורות מרובעות, קווים ישרים ופלטת צבעים ניטרלית. משם נשלב פתרונות אחסון חכמים ומוסתרים, ביחד עם ארונות מעץ בהיר, וסלסלות קש.
לגראנד פינאלה, נוסיף צמחים שלא דורשים תחזוקה גבוהה כמו סוקוטלנטים או צמחים שמתאימים לסביבות עם הרבה לחות – הנותנים טאצ' טבעי ומרגיע.
בין אם התחברתם לעיצוב הסקנדינבי, או שהעולם המינימליסטי פחות מדבר אליכם, יש המון מה ללמוד מסגנון העיצובי הזה שבמשך יותר ממאה שנה מצליח להישאר רלוונטי ופופולרי מתמיד. העיצוב הסקנדינבי מוכיח שלא רק שאין סיבה להסתכל על פונקציונליות כפשרה על חשבון היופי, אלא שהשמירה על פונקציונליות יכולה להיות אסתטיקה ייחודית בפני עצמה.
כי אחרי הכול, הנוחות מעל הכול.